jueves, 10 de enero de 2013

Per què marxeu?

Ahir vaig llegir una notícia que em va fer molt feliç, la renovació de l'aler del Prat Joventut Àlex Barrera per dos temporades.
Barrera és un jugador que encara no ha disputat masses minuts a lliga ACB i probablement no serà un jugador determinant d'aquí dos anys, però s'agraeix molt la fidelitat de certs jugadors ja que altres no han tingut aquest detall.

Ara repassaré les fugides de jugadors de la Penya més actuals:


- Rudy Fernández: al primer equip de la Penya des de la temporada 2003-2004 fins la 2007-2008, on va marxar a la NBA de la mà de Portland Trail Blazers, l'any passat va disputar uns partits amb el Madrid durant el Lock-Out, després va tornar a la NBA militant a l'equip dels Denver Nuggets (on es va lesionar i no va poder jugar gaires partits) i aquest any ha anat al club blanc.


FONT: solobasket.com


A Rudy se l'acusa de fatxenda, la seva actitud a pista a vegades deixa bastant que desitjar: protestant tot, encarant-se amb algun rival i fent "teatre" (flopping en anglès).
Ara bé, la sortida de Rudy del club no va poder ser millor, ho va fer tot com calia i ara dubto que els fanàtics verd-i-negres li tinguin mania per estar al Madrid, és més, Rudy és un jugador encara estimat per l'afició de la Penya.
Rudy va ser escollit al draft del 2007 en el número 24 però va decidir estar un any més a Europa, aquell any va rebre ofertes dels clubs més importants d'Europa com el Barça, el Madrid o el Panathinaikos, però Rudy va decidir quedar-se a la Penya.
També cal esmentar que en aquells anys la Penya era un equip competitiu que sempre estava allà per a guanyar alguna competició i això va ser, en gran part, gràcies a Rudy.
Així doncs Rudy va estar a la Penya fins que va complir el seu desig, marxar a la NBA, on hi va anar el 2008, però abans de marxar el mateix Rudy va organitzar una petit "pica-pica" per un nombre limitat de socis per acomiadar-se com déu mana, una cosa inèdita i que ningú ha tornat a fer.

Així doncs, Rudy va marxar com calia, en el moment que tocava i quan ja ho havia donat tot pel club.

- Ricky Rubio: va estar jugant amb l'equip de Badalona des de la temporada 2005-2006 fins la 2008-2009, després va firmar per el Barça, on va jugar dos temporades i ara juga per els Minnesota Timberwolves, equip de la NBA.


FONT: blog.as.com

Així com la fuga de Rudy va ser exemplar, la de Ricky va ser totalment al revés (o si més no, als aficionats verd-i-negres ens ho han venut així).
Aquest jugador va acumular molts premis de jugador amb més progressió, millor jugador jove, etc, mentre jugava a la Penya, el seu joc era un escàndol. Això el va portar a apuntar-se al draft del 2009.
Ricky però, havia renovat el seu contracte amb la Penya, on el seu sou era baix i la clàusula per sortir del club molt gran (de 4'7 milions) i havia de sortir en les 3 primeres posicions del draft per a poder pagar la clàusula. No va ser així, Ricky va sortir el 5è al draft del 2009 i això va fer que es resignés a jugar a la NBA aquell any com a mínim, aquí va començar el marro. El del Masnou va demanar al president de la Penya (Jordi Villacampa) que li baixés la clàusula, ja que era molt elevada i molts equips grans europeus estaven interessats amb els serveis de Rubio,Villacampa s'hi va negar i Ricky el va portar als tribunals ja que deia que els diners de la clàusula els volia en Jordi per pagar els deutes amb Hisenda. 
Villacampa no va afluixar en cap moment i als tribunals Ricky no va treure res de profit, així doncs algun club havia de pagar la clàusula, ja que si Rubio es quedava a la Penya (segons va dir Villacampa) no mereixia jugar ni un segon.

Va arribar el Barça, i va pagar la clàusula, convertint així el traspàs com el més car de l'història del bàsquet espanyol. 

Ricky va aconseguir el que volia, un contracte bo, amb un sou acceptable i que el deixés marxar a la NBA quan volgués. Així va ser, Ricky va romandre dos anys amb el FC Barcelona i posteriorment va marxar als Timberwolves, on encara hi milita.

La sortida de Ricky Rubio doncs, va ser per la porta del darrere. Els anys posteriors, quan va jugar a l'olímpic amb la samarreta del Barça deurien ser infernals per ell, molts xiulets i crits de "pesetero, pesetero" han de fer molt de mal. 

- Pau Ribas: va jugar a la Penya 2 temporades (del 2007 al  2009), després va disputar 3 temporades amb el Caja Laboral i actualment juga al València Bàsquet, on està recuperant el seu millor bàsquet.


FONT: marca.com

Pau Ribas era una segona espasa de primer nivell en l'equip de la Penya, Ricky anotava i Ribas feia una feina brutal: bona defensa i un tir de mitja/llarga distància eren els seus punts forts.
L'estiu del 2009 va estar marcat per el follón de Ricky Rubio, però ningú es va fixar massa amb Pau Ribas, que sense fer soroll es va desvincular del club i va fixar per el Caja Laboral, amb un gran contracte sota el braç (900.000 euros/any durant 4 anys). 
Pau ha seguit sent un jugador estimat per l'afició de l'Olímpic de Badalona però trobo que si hagués seguit una temporada més, hagués pogut disputar molts i molts minuts i assumir el lideratge de la Penya, ja que Rubio marxava. No va ser així, Ribas va marxar potser massa d'hora i al Caja Laboral ha anat donant pinzellades de qualitat, però l'han adjudicat durant anys a la posició de 2 suplent amb la feina de defensar i llençar de 3, quan el barceloní és un jugador molt més complert.
Aquest any, al València Bàsquet, ja està demostrant del que és capaç i que ha estat un jugador desaprofitat durant 3 anys.
Així doncs penso que Pau Ribas hauria pogut esperar un any més a Badalona, per els seus interessos i per els interessos de l'afició, ja que fa mal que en un estiu marxin dos jugadors d'alt nivell.

- Josep Franch: jugador de la pedrera de la Penya des de les categories inferiors, va jugar 2 temporades al primer equip de la Penya i a l'estiu del 2011 va fitxar per l'UCAM Murcia, on encara hi juga.


FONT: planetacb.com


Cas atípic el del base badaloní, la temporada 2008-2009 (quan encara era junior) va disputar un parell de partits amb la Penya, ara bé, la posició de base estava molt ben coberta per un petit gran jugador com Mallet i Ricky Rubio.
En canvi a la temporada del 2009-2010 tenia al seu costat 2 bases a priori de major nivell que ell: Kristaps Valters i Mario Fernández, però Franch podia disputar minuts (més minuts encara quan en Mario es va lesionar i Valters tenia una actitud molt precària). Aquell any Franch va donar molt bones sensacions i l'equip va confiar en ell i el va designar com a segon base de la temporada 2010-2011, on el titular era un jove base americà que no es sabria com sortiria (Russell Robinson); Josep va poder disputar molts minuts però encara se'l veia verd, pèrdues i precipitacions feien que no jugués gaires minuts finals, però no es podia esperar més d'un jugador de 19 anys.
Aquell mateix estiu Franch va jugar uns grans campionats amb la selecció d'Espanya sub-20, on Luís Guil era l'entrenador. Josep semblava que tenia fe cega amb aquest entrenador i quan es va saber que Guil entrenaria l'UCAM Murcia, Franch va fitxar per l'equip murcià.
Aquella temporada el base badaloní hauria tingut molts i molts minuts a la Penya, on el seu públic l'apreciava, però a Múrcia no li va anar tant bé, Luis Guil va ser destituït i juntament amb l'altre base, Pedro Rivero, feien una parella de bases molt fluixa per ser de nivell ACB, així doncs el Murcia va haver de fitxar molts i molts bases amb contracte temporal per a que no es notessin les carències (Matt Walsh, Marko Popovic, Curtis Jerrells).
El públic de Múrcia no l'aprecia tan com el de Badalona i sembla que no tenen la paciència necessària per un jugador de la seva edat, així doncs Josep és un jugador molt criticat a hores d'ara.
Resumint, crec que Josep Franch la va pifiar marxant de la Penya tan d'hora a un equip com el Múrcia, que tampoc aspirava a gaire més que la permanència i els minuts disputats a un o altre equip haurien estat els mateixos.

- Henk Norel: el jugador holandès va arribar a Badalona amb només 16 anys i ja va començar a disputar partits amb l'equip vinculat, va estar una temporada amb dinàmica del primer equip i va ser un any cedit a l'Alacant a la que era LEB Or. Després va jugar durant 4 temporades (2008-2012) a la Penya i aquest any juga al CAI Saragossa.


FONT: vavel.com

Norel sempre ha estat un jugador molt apreciat per tots els aficionats de la Penya, amb la seva cara encara de nen Henk feia molta feina sota les anelles amb els seus ganxos i el seu bon tir mitja distància. 
Ara bé, l'holandès sempre ha tingut molts problemes de lesions i no ha disputat en cap temporada tots els partits. Els seus genolls han patit molt, possiblement a aquest físic tan llarguerut però tan prim.
Aquest any Norel acabava contracte i va decidir no renovar i entrar al derecho de tanteo, on el Cai Saragossa va oferir-li un contracte que la Penya no va poder igualar. 
Així doncs, Norel va fitxar per els maños aquest estiu i aquest any està fent la temporada de la seva vida, no es lesiona i disputa molts minuts sent un jugador important d'un equip que estarà a la Copa del Rei.
La sortida de Norel no va ser dolenta, però que marxi un jugador estimat no agrada a ningú.

- David Jelinek: el txec va arribar amb 16 anys a la Penya, on va jugar amb el junior i posteriorment (al 2009) va tenir fitxa de jugador del primer equip, on hi va estar 3 anys. Actualment juga a l'Olin Edirne, de la lliga turca.


FONT: comojuega.com


Com en el cas de Franch, aquest és un cas atípic també. Jelinek ha disputat molts minuts de qualitat a la Penya, però sempre amb unes sensacions fredes, capaç d'anotar 3 triples en un moment clau o desaparèixer durant 5 partits seguits. Se l'ha vist com un jugador amb uns canvis d'estat constants i això influïa directament al seu joc.
Aquest estiu, equips com l'Unicaja o el Bilbao Basket van interessar-se per el jugador txec, ja que el seu talent és innegable, però Jelinek va decidir marxar a un equip de la zona baixa de Turquia, cosa que no he acabat d'entendre, però bé, suposo que deuria tenir els seus motius.
Aquest any Jelinek podria haver donat un pas important a la Penya o a algun equip espanyol, però Jelinek ens ha deixat a tots amb un pam de nas i ara disputa minuts a la lliga turca, on està tenint últimament uns percentatges bastant mediocres. 

- Marko Todorovic: el pivot montenegrí va arribar a l'equip verd-i-negre ben jove, on ha jugat a les categories inferiors. Aquest any ha fitxat per el F.C. Barcelona.


FONT: fcbarcelona.es

Todorovic sempre ha estat un jugador amb un futur molt prometedor, la seva classe i la seva tècnica és molt bona. L'any passat va ser l'explosió d'aquest jugador, jugant a l'equip vinculat de la Penya, on tenia molta responsabilitat i era sense cap mena de dubte l'estrella. 
Anava intercalant els partits de l'equip vinculat amb els partits del primer equip, on va tenir algun partit que va disputar minuts importants. Aquest any, Marko havia de ser un dels pivots del primer equip de la Penya, el club confiava amb ell, però Todorovic va dir que "volia disputar minuts a la lliga ACB", a l'equip verd-i-negre els hauria tingut, però va decidir marxar al Barça.
No ha estat convocat en 6 partits de les 17 jornades disputades a la Lliga Endesa, i en els partits que ha pogut disputar, ha jugat una mitjana de 8 minuts (molts més a principi de temporada que ara), la majoria d'ells quan el partit ja està dat i beneït.
La decisió de Todorovic doncs, va ser bastant defectuosa, ja que si volia disputar minuts la lliga ACB no ha escollit l'opció correcta. 


Així doncs podem dir que hi ha hagut jugadors que han marxat amb equips amb més aspiracions que la Penya de la manera que tocava, altres que han marxat per la porta del darrere, altres que han marxat un pèl abans i d'altres que han marxat encara estant verds.

D'altra banda hi ha hagut jugadors, les decisions dels quals no s'han acabat d'entendre, ja que han marxat a equips amb les mateixes aspiracions (o menys encara) que la Penya.

Això sembla que seguirà així de per vida, la Penya anirà formant a jugadors (sense anar més lluny, els juniors van guanyar el torneig junior de l'Hospitalet fa uns dies) i altres equips aniran arribant per fitxar-los o els jugadors decidiran marxar. 

Per aquesta raó, la renovació d'Àlex Barrera és una gran notícia, ara caldria tancar la renovació de Pere Tomás i de Nacho Llovet, uns altres jugadors que poden aportar molt a l'equip de Badalona.

Força Penya

A.

No hay comentarios:

Publicar un comentario